Kvamskleiva ble E16-proppen igjen

NR1_2351-kopiKvamskleiva tirsdag 12. mars 2019 (Foto: Nils Rogn)

Under uværet tirsdag 12. mars var E16 over Filefjell eneste åpne fjellovergang med fri ferdsel. Nok en gang bevises det at Filefjell er vintersikker og et langsiktig vegpolitisk mål er nådd. Men så stopper det opp.

Flaskehals på vent

Kvamskleivtunnelen blir igjen en trafikal flaskehals når det ellers flyter fint over Filefjell.

Tunnelen, som siden 2010 har vært inne i Nasjonal Transportplan, ferdig regulert og byggeklar siden 2015, blir stadig skjøvet til 2. periode i NTP, tross at den er Region Øst sitt høyest prioriterte rassikringsprosjekt med sine 170 ras i året. 

- Det er rett og slett ikke veg til så mye trafikk. Lastebiler som møter hverandre, må stoppe opp. De har varme hjul, og med slikt føre, begynner de å skli på snøen. Det er litt håpløst føre og mye trafikk, sa Ståle Wangensteen i Vang Autoservice til Oppland Arbeiderblad tirsdag kveld etter en lang kveld med bilberging.

- Klassisk situasjon

Vidar Eltun, leder av Stamvegutvalget og ordfører i Vang kommune så kaoset med egne øyne tirsdag kveld. Det er et repeterende syn når Filefjell er eneste åpne fjellovergang.

- Kvamskleiva er ikke dimensjonert for den økte trafikken en vintersikker fjellovergang gir. Situasjonen begynner å bli klassisk ved uvær, og det er de lokale som får svi. Nasjonalt er det et også et stort problem at transportnæringen bli stående fast og enorme summer må tas i bruk på bilberging. 

Eltun mener at manglende omkjøringsvei gjør Kvamskleiva ekstra utsatt.

- Hvor lenge skal Storting og regjering se på dette? Lokalbefolkningen sitter allerede på daglig basis med hjertet i halsen når de skal gjennom Kvamskleiva, og på uværsdager blir kaoset komplett, sier Eltun.

Se video fra trafikkaoset her:

20190312_214919

Tirsdag 12. mars oppsummert:

- Allerede tidlig på ettermiddagen blir flere fjelloverganger mellom øst og vest stengt eller kolonnekjørt. E16 over Filefjell er etterhvert eneste åpne overgang.
Les også: Berre E16 over Filefjell er open (Avisa Valdres. Krever abonnement)

- Snøvær og vind skaper trafikkale problemer allerede i innfarten til Vang og i Vang sentrum utpå kvelden.
Les også: Trailer-bonanza i Vang (Avisa Valdres. Krever abonnement)

- I Kvamskleiva sklir lastebilene ut i forsøk på å passere hverandre. Bilberging iverksettes, men etter kort tid sklir nye vogntog ut.
Les også: Travel kveld for Vang Autoservice  (Avisa Valdres. Krever abonnement)

 

Les også: Vidar Eltun etterlyser informasjon om åpne fjelloverganger

 

Tekst:
Lene Hovi
Valdres Natur- og Kulturpark
lene.hovi@valdres.no

 

» Flere saker