Filefjelltunellen åpnet – E16 er 100% vintersikker!

Skjermbilde 2017-10-03 kl. 09.00.49.png

Etter en tre år lang anleggsperiode åpnet 20 kilometer av nye E16 mellom Valdres og Lærdal. Tunnelstrekningen på seks kilometer er en del av prosjektet Varpe bru - Smedalsosen, og er totalt kostnadsregnet til 1,6 milliarder.

Strekningen er den tredje av totalt fire delprosjekter, der det siste (oppstigningen fra Øye i Vang) etter planen skal åpne neste høst.

Selve tunnelen er av de mer moderne som finnes, med blant annet dimmelys, og avløser det bratte og svingete partiet opp fra Tyinkrysset til Kyrkjestølen.

- Eg er kjempestolt og glad fordi vi no har ein veg som held 365 dagar i året slik at både næringstransport og andre kan kome seg trygt over fjellet, sa ordførar i Vang kommune, Vidar Eltun til NRK.

Les hele saken på NRK her

Flott feiring

Tross dårlig vær, møtte det opp over 500 for å overvære snorklipping og underholdning. Etter offisiell åpning ble det kjørt kortesje med veteranbiler gjennom tunnelen.

Opning av filefjelltunnellen.JPG

Det ble både dans og underholdning ved tunnelåpningen før kortesjen tok den første turen.(Foto: Jørand Ødegård Lunde)

Se innslaget på NRK om åpningen her

 

Europa Nostra-plakett på plass

Litt senere, samme dag som Filefjelltunnelen åpnet, var det høytidelig avduking av Europa Nostra-plaketten ved Kvamskleiva.

Kongevegen over Filefjell fikk i mai tildelt EUs Kulturminnepris og nå er også det synlige beviset på plass.

Euro Nostra.JPG

(Foto: Jørand Ødegård Lunde)

» Flere saker